21/2/11

NO PODEM CALLAR

TV3 ja no es veu en emissió oberta al País Valencià, per a altres simplement "la Comunidad" (que a mi em sona com allò de la Comunitat dels anells, o dels anyells si aprofundim en el que voldrien els que usen aquesta expressió). El govern de Francisco Camps (Paco per als amics) ha acabat amb el seu prolongat setge contra Acció Cultural del País Valencià obligant a clausurar ells mateixos els repetidors que amb un esforç cívic exemplar havien aixecat i sostingut durant dècades per fer de la cadena pública català un vehicle bàsic de la seva lluita de resistència contra la política de marginació, aïllament i -diguem-ho clar- deliberat etnocidi lingüístic que els governs del PP fa anys que duen a terme amb total impunitat i amb el suport entusiasta de la part més reaccionària de la població i l'aquiescència mesella d'una altra bona part que sempre ha vist amb recel tot el que ve de Catalunya.

Queda, doncs, una part de la població que manté viva la seva valent lluita de defensa de la nostra llengua comuna. A ells, i al seu esforç i entrega, els devem la nostra solidaritat i suport.

Alguns columnistes d'aquí ja han dit la seva, i han estat molt contundents.Toni Soler, a la contraportada de l'ARA d'ahir: "En aquesta ocasió(...) espero que ni el govern ni la societat catalana no es passin de prudents. En primer lloc, per solidaritat amb els valencian que s'estimen la seva llengua, siguin pocs o siguin molts, i en segon lloc, perquè la defensa del català s'ha d'exercir sense límits de cap mena".

I Antoni Vives, al mateix diari, avui:"Cal que des de les institucions catalanes ens hi impliquem fins als colzes. No parlo de dignitat. Parlo de seguirn batallant per guanyar algun dia (...) Perquè si ara admetem que guanyi el silenci que imposen al País Valencià, ja només els restarà imposar el silenci a la resta de la nació. I quan això passi, els plors i les lamentacions no serviran per a res".

Catalunya no pot callar, no ens ha de fer por que considerin que som imperialistes o que ens fiquem on ningú no ens demana. Sí que ens ho demanen, i ens devem als nostres germans valencians que arrosseguen tantes dificultats per fer de la nostra una llengua digna al seu país. Aquest enèsim atemptat a la dignitat del català no és potser el més greu ni serà l'últim, però té el valor del seu simbolisme i de ser detonant d'una contestació que ha de ser exemplar i contundent.

5 comentaris:

  1. Simplement, cal un recanvi en la vida política en aquest país, el partit que governa la Generalitat ja està massa temps en el poder i ja "delira", per això cal la democràcia, el que no hi ha és el que jo vinc dient en tots els meus escrits, idees, esquerra, i en no haver-ne tampoc no hi ha gent involucrada en elles, ni líders ni electorat, només veus discordants en la xarxa, però aquesta pot arribar a convertir-se en un element més de la democràcia, un element netejador dels desbarraments del discurs de l'amo, el moviment en contra de la tissorada del PP ha estat enorme, manifestacions al carrer i sobretot a la xarxa, amb un munt de blocs i gent involucrada, seguim així i de ben segur que tornarem a veure TV3 al País Valencià d'on no havia d'haver-se'n anat mai.
    No éssent nacionalista m'hi fan simpatitzar, però jo crec que no cal ser nacionalista per a veure que el català al meu país està discriminat i contra això lluitaré amb els meus escrits, mentre em deixen llibertat per parlar i escriure.

    Salutacions des de València de Vicent.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Vicent! El valencià és viu i fort i és una part essencial de la nostra llengua, malgrat tanta barbàrie i tant genocidi cultural.

    Una abraçada,

    Eduard

    ResponElimina
  3. Últimament quan se'ns acusa de colonitzadors i imperialistes tendim a replegar-nos amb la sensació d'estar fent malament alguna cosa. És un complex tristament elaborat per una esquerra que té molt poc clar que fins i tot Lenin va escriure que, per aconseguir la llibertat de totes les nacions, cal començar per les que viuen sotmeses sota d'altres. Negar que els catalans, de Catalunya, València, Mallorca, l'Aragó i França, som un poble sotmés per un altre, és no voler veure la realitat. I la llengua és el símbol. Em costa molt d'entendre com es pot pretendre que és més internacional, i més roja, la llengua castellana que no pas la nostra. Tal i com va dir Pedrolo: és que potser Lenin no parlava la mateixa llengua que el tsar? i per això no invalidem el seu missatge oi?.

    Els feixistes valencians volen acabar amb el català a València i els d'esquerres tenen por de defensar-lo, els d'aquí i els d'allà, duent-lo al terreny de la política. Realment estem fent un flac favor a la cultura i a la història.

    ResponElimina
  4. Per cert que l'atac al català a València no és cosa del PP només. Diguem que ells han estat dignes hereus d'un procés que va començar amb els socialistes. Un bon apunt d'en Toni Cucarella aquí.

    ResponElimina
  5. Clídice, gràcies per l'enllaç. Certament, el PP no ha estat l'únic anticatalanista. És una qüestió de graus, com molt finament diu Toni Cucarella, entre "espanyolistes i espanyolíssims". Però davant el PSOE formaven les hosts aguerrides dels blaversos, i en el cas del PP formen "dintre".

    ResponElimina