17/11/14

CAP DE SETMANA AMB VINYOLI

Foto: Elena Giménez
Aquest passat cap de setmana, Reus bullia d'activitats, comercials i culturals. Renuncio a fer-ne un inventari, però volia destacar que entre un grapat de cites temptadores, van treure el cap un parell d'actes en homenatge a Joan Vinyoli. Les dues amb el meu gran amic Pep Solà com a protagonista.

La primera va ser divendres, una xerrada amb lectura de poemes  organitzada pel Centre d'Amics de Reus. Després d'una breu introducció a la vida del gran poeta barceloní a càrrec del Pep, biògraf seu i un dels grans coneixedors també de la seva poesia, el grup de declamació del mateix Centre va oferir un recital d'una selecció de poemes ordenats temàticament, amb els enriquidors comentaris del Pep per emmarcar els diversos temes de la poesia vinyoliana (el mestratge poètic de Rilke i Nietzsche, la condició de l'home condemnat a ser poeta, la creació poètica, l'ascensió espiritual, l'amor, la mort, i la culminació de la seva obra amb aquest gran monument que és l'Elegia a Vallvidrera).

Dissabte a la nit li va tocar el torn a una activitat que sota l'impuls del mateix Pep, amb la col·laboració de Mònica de Dalmau, reusenca resident a Barcelona, està recorrent al llarg d'aquest mes de novembre diversos punts de la geografia catalana. Concretament, diversos bars. La idea, ara que som al mes en què, fa trenta anys, Vinyoli ens deixà, és celebrar la seva poesia en aquest ambient que va ser tan afí a la seva vida, especialment a l'edat més madura, i alhora tan brillantment celebrat en la seva obra. Es tracta d'unes jams poètiques, lectures dels poemes que crida tothom, més  o menys amant de la poesia, més o menys coneixedor de la seva poesia, a sumar-s'hi.
Foto: Pep Solà

A Reus, el marc triat va ser el bar Teïna, al seu atractiu i reduït soterrani, que va proporcionar un ambient molt íntim. Malgrat tractar-se d'una aposta per la improvisació, un petit nucli organitzador abanderat per Xavi Saladrigues i Mariona Pico va garantir una estructura mínima (incloent acompanyaments musicals) sobre la qual va resultar molt còmode afegir-se. En paraules del Pep, no serà fácil superar el caliu que es va crear i l'atmosfera lírica i vinyoliana que vam compartir.






Per saber-ne més, podeu visitar el facebook de la Crida a homenatjar Vinyoli des dels bars, i l'agenda del web del Centenari Vinyoli.

Tenim en preparació dues noves jams per aquestes comarques, l'una a Cambrils i l'altra a Tarragona. En parlarem.




2 comentaris:

  1. Uf!! Comentari perdut!!!

    Deia que em sembla molt maco aquest ambient poètic, intimista i Vinyolià... Hauré de venir més per Reus...

    ResponElimina
  2. M'encanten aquestes vetllades literàries, compartir una passió comuna, el caliu de l'ambient, l'acompanyament musical, ideal.

    ResponElimina