15/10/07

FRANKFURT: FRANC FURT?


Sí, potser ja està tot dit i redit sobre Frankfurt, sobre la Fira del llibre que just deixem endarrera. Incloent tot d'acudits fàcils sobre salsitxes (no podem estar d'il·lustrar això amb una, i de fer un joc de paraules al títol, ja ens perdonareu...) i tot de polèmiques sobre què és i què no la cultura catalana.

Però potser no està prou dit, enmig de tant de cop de colze, escarafalls, gales i galons, que l'espectacle veritablemet obscè, veritablement polèmic, hauria de ser el concepte en si de la fira del llibre, el llibre objecte de consum -no pas vehicle de cultura, almenys no en primer terme, si de cas en segon, això sí, un pas pel davant de l'autor, que és el que menys compta-. Entre tanta tinta, poca o quasi gens per descriure el veritable sentit de l'acte. Lloes a la venda i al màrqueting, sí, pes dels autors per milers d'exemplars editats -i potser venuts, i fins i tot a la llarga potser llegits-. Qui no ven, no hi és comptat.

Curiosament, dels pocs que va posar el dit a la llaga i denunciar que en el nostre país la majoria -una majoria creixent- no llegeix, va ser el conseller de Cultura (ep, simptomàtic, el de Cultura i no pas el d'Educació, aunciant un pla de foment de la lectura). Llàstima que sonés massa a tapadora perquè el personal no s'emprenyi demanant comptes pel milió d'euros vessats a Frankfurt... Un furt? No de franc!

Dir-ho, doncs? Denunciar-ho? Francament, no estem gaire segurs. Ho llegirà algú?

1 comentari:

  1. No sé si ho llegirà algú, però el que trobo "preocupant" és que es digui que cada vegada la gent jove llegeix menys; que no pari de veure muntanyes de llibres a les llibreries (pero si no es llegeix!)i que a sobre, ens venguin qualsevol horterada com a "cultura" (completament polititzada, plena d'interesos, etc). Ah! i ens ho empassem, eh?.
    Què vagi bé

    ResponElimina