2/12/07

EL PAÍS CONTRA CHÁVEZ

Que el diari d'informació general de major circulació estatal estigui tan implicat en la guerra mediàtica contra el president veneçolà Chávez no deixa de cridar l'atenció. En l'edició d'avui, dia en què els veneçolans voten a un transcendent referèndum de reforma constitucional, la informació de la pàgina 3 obre amb el titular "El presidente Hugo Chávez afronta hoy su reto electoral más difícil" i el subtitular "La diferencia es mínima entre partidarios del 'sí' y del 'no' a la reforma constitucional". Aparentment equilibrat, però el requadre inferior, destinat en teoria a informar-nos del contingut de la reforma proposada, destaca "Poder absoluto y por tiempo indefinido". Divendres, la informació del diari s'encapçalava amb el gruixut titular "La oposición se moviliza para pedir el 'no' a la Constitución chavista". En la informació de l'enviat especial no es troben mencions als partidaris del sí, o sigui, de la proposta presidencial. En l'edició d'ahir, dissabte, sí es reconeixia, a la pàgina 5, el suport ampli a Chávez, però amb un titular una mica estrany: "Una marea roja inunda las calles en defensa de la Constitución de Chávez". La informació se centrava bàsicament a subratllar que, amb la reforma, el referèndum revocatori, que ja va superar Chávez a 2004, necessitarà ara, si guanya el 'sí', d'un nombre major de signatures per ser convocat. A la portada, cap referència a tal informació, però sí a un article d'opinió signat per Ibsen Martínez, 'esciptor veneçolà', que es titula "No es de izquierdas, es fascista" -amb caricatura de Chavez-. El llarg article aporta com a major testimoni de càrrec per a tal acusació que és l'opinió d'un líder estudiantil, Jon Goicoechea, "en modo alguno un niño de papá sino el nieto de laboriosos inmigrantes vizcaínos", qua acumula molts mèrits, entre ells el cum laude com a estudiant de Dret (sic) a una universitat catòlica.
Però tot això empal·lideix al costat de la càrrega amb tota l'artilleria pesada que va fer el diari a l'edició del passat diumenge 18 de novembre, on va arribar a col·locar des de l'editorial, a diversos articles d'opinió -entre ells el d'un pes pesant com Mario Vargas Llosa-, i... fins a la secció d'economia, sengles atacs en tota regla a la presidència de Chávez.
I, el més curiós de tot: El País ha perseguit amb tota la seva poderosa maquinària legal la modesta publicació electrònica WWW.REBELION.ORG, per gosar fer un article crític sobre aquesta mena de monomania antichavista. L'argument legal: haver citat un paràgraf de l'article de don Vargas Llosa, denunciant-lo com un atac a la propietat intel·lectual!
Increïble i impressionant, sobretot si un es mira l'article, que -de fet no podia ser menys- és una glosa jocosa d'una de les més divertides afirmacions del gran escriptor peruà. Copio, i confio que no em denunciï el gran diari: “Es posible que, al reaccionar como lo hizo, el Rey de España transgrediera el protocolo. ¡Pero qué alegría nos deparó a tantos latinoamericanos, a tantos millones de venezolanos! ¿La prueba? Que he escrito este artículo arrullado por los animados compases del flamante pasodoble que ahora entonan y bailan en todas las universidades venezolanas, que se titula ¿Por qué no te callas? Y cuya tonadilla y letra llueven sin tregua sobre mi computadora”. Evidentment, es referia al famós incident de la cimera llatinoamericana em què el nostre monarca va oficiar de silenciador del president veneçolà.
podeu consultar l'article per veure que es va limitar a fer sana conya de, com diu, el fi sentit analista de Vargas Llosa: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=59219 .
El País, doncs, ha declarat la guerra a Chávez... i a tots els que siguin remotament partidaris del president veneçolà. Avisats esteu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada