29/4/15

ESQUITXANT APARADORS AMB VERSOS


La setmana passada, pels volts de Sant Jordi, vam empastifar els aparadors de les botigues del centre històric de Reus. No es va tractar d'una bretolada, ni d'una acció reivindicativa per algun imaginari plet contra els botiguers locals. Ben al contrari, va ser a proposta de l'associació de botiguers El Tomb de Reus,  i en particular de la Sol Navarro Tristán, la infatigable propietària d'El Portal de Catalunya, amfitriona actual de les nostres jams poètiques.

L'acció s'inscrivia dins els actes de la Festa de la Primavera organitzada pels comerciants, i consistia a escriure poemes o fragments de poemes als aparadors de més de 140 botigues, i fer-ne un recital resumit els dies divendres i dissabte en acabat de Sant Jordi, a la plaça del Mercadal, el rovell de l'ou del tomb de ravals (que és alhora el perímetre del nucli antic). La realització no va ser completa, ja que alguns comerciants van preferir no allotjar els versos proposats, i dissabte no vam poder fer el recital per diferents circumstàncies.

No obstant, el resultat final, crec, és altament positiu, i en tot cas va valer la pena veure al carrer poemes originals, la majoria inèdits, d'una àmplia nòmina de magnífics poetes actuals en català: els reusencs Mònica de Dalmau, Lena Paüls, Josep Huguet, Carme Andrade, els tarragonins Ruben Giménez i Roser Guasch, la cambrilenca -d'origen barceloní- Helena Martínez-Ferreruela,  les manresanes Helena Bonals i Sílvia Armangué i la tortosina Conxita Jiménez, a més d'un servidor. A totes elles i a ells, moltíssimes gràcies per la cessió desinteressada de les seves obres.

Poema de Carme Andrade
Poema de Sílvia Armangué

Poema de Mònica de Dalmau

Poema de Conxita Jiménez


Poema de Lena Paüls

Poema de Roser Guasch

Poema d'Helena Bonals


Poema de Josep Huguet

































































Gràcies també a Carme Masip i Jordi Salvadó  per col·laborar amb les seves magnífiques veus a la lectura dels poemes.
La Sol Navarro Tristán engegant
poèticament la Festa de la Primavera

Carme Masip recitant al Mercadal

Mònica de Dalmau en plena declamació

Jordi Salvadó demostrant la seva qualitat
 com a rapsode 

Helena Martínez-Ferreruela recitant els seus versos

I moltes gràcies a El Tomb de Reus, els retolistes que van escriure els versos i, especialment, a la Sol, que va creure en nosaltres, i que va escriure i recitar el dia de la presentació de la Festa de la Primavera un poema seu a manera d'introducció.

11 comentaris:

  1. L'any que ve repetireu? És que és molt maco!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero repetir, però amb una planificació més acurada i aprenent dels errors.

      Moltes gràcies per la teva magnífica contribució!

      Elimina
  2. Quina idea més xula. M'encanta això de treure la poesia al carrer.
    enhorabona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Ninona. Als bars, als carrers, a tot arreu, a la vida, poesia!

      Elimina
  3. Moltes gràcies per fer-nos memòria! La poesia ha de formar part del nostre urbanisme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser ens farà guanyar urbanitat?
      Gràcies a tu, Jordi, el teu talent és dels que no es poden pagar!

      Elimina
  4. Respostes
    1. No sé si és molt original, però crec que va ser impactant. Els petits comerços del centre han de reinventar-se urgentment després de la crisi i davant nous reptes comercials que arriben a l'entorn. Potser la poesia els inspiri...

      Elimina
  5. Molt bé per tanta feina a favor de la poesia.
    La Roser Guasch és de Banyeres del Penedès.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Olga, les teves felicitacions sempre són el millor combustible per seguir.
      Sí, vaig veure que la Roser és de Banyeres del P., però resident a Tarragona. I la Conxita és resident a Tarragona però es considera tortosina encara que nascuda a Girona. L'embolic és important. Crec que jo, reusenc resident a Reus, sóc l'excepció d'una adscripció clara a una localitat entre els onze autors, però vaig decidir assignar una localització una mica aproximada per donar compte del fet que les procedències geogràfiques eren molt diverses. Espero no haver ofès ningú.

      Elimina
  6. M'agrada aquesta iniciativa. Ni que sigui per uns dies, fixar-se en quelcom que perdura i exalta l'esperit, molt més que els objectes de desig.

    ResponElimina