1/4/15

INTERSECCIONS A TORTOSA

Una afortunada intersecció, amb els amics Montse i Gabriel, em va portar dissabte passat, dia 26, a connectar amb la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa, i amb la seva entusiasta i emprenedora propietària, la Rosa Cubeles , per poder fer la presentació d'Interseccions a la bellíssima i sempre hospitalària capital del Baix Ebre. Va ser tot un luxe poder fer la presentació de la meva obra a una llibreria que es manté ininterrompudament en el servei des de ni més ni menys que 1760, i que la Rosa i altres socis han sabut mantenir i encara fer créixer des que li va passar de mans del seu antecessor, Jordi Viladrich.

Em va acompanyar per a l'ocasió l'amic i escriptor Ignasi Revés -que ja em va presentar el llibre a Reus-, bon coneixedor d'aquelles terres, on hi ha viscut i treballat, i en relació a les quals ha publicat un llibre molt estimat en la zona, "Esmorzars de l'Ebre".


L'Ignasi i jo vam acabar, de fet, establint un diàleg, amb l'excusa del llibre, sobre moltes de les dèries que ens uneixen, i naturalment, en particular, sobre la d'escriure. També vam poder gaudir de la participació activa del públic, força nombrós per a satisfacció meva. Entre els assistents, l'escriptor i bloguer Jesús Tibau, al qual ja tenia el plaer de conèixer, i les blogueres Maijo i Inma, ampostines que vaig tenir el plaer de conèixer, en una nova ocasió de desvirtualitzar relacions de la xarxa, acció i paraula que vaig comentar, i que em temo que aviat aconseguirem posar als diccionaris.


Vaig acabar fent un petit i modest homenatge al gran escriptor italià Erri de Luca, d'actualitat aquests dies per la causa judicial que se li segueix a causa d'unes declaracions en contra de l'execució d'una via de tren d'alta velocitat a la vall de Susa, i que li podria suposar una pena de fins a cinc anys de presó per haver cridat al sabotatge. Vaig llegir un fragment del seu llibre "La paraula contrària", a punt de sortir en català per Sembra Llibres, on, després de fer memòria del seu despertar a l'activisme polític mitjançant la lectura de l'"Homenatge a Catalunya" de George Orwell i la vinculació a la defensa de diversos anarquistes a finals dels seixanta, escriu:

A partir de mi mateix en aquella edat, intente imaginar què mou un jove d’avui en dia a exposar-se a una lluita tan difamada i reprimida com la de la vall de Susa. Una persona jove d’altres llocs d’Itàlia que posa en perill el nom, la cara i els antecedents penals per fer costat als de No-tav de la vall de Susa. 
Potser a aquesta persona no li cal cap Orwell que li explique la gran lluita del poble. En té prou de saber que hi ha una voluntat de resistència civil, popular, per a unir-s’hi. 
Ara bé, si tinguera l’oportunitat de llegir un Orwell d’ara que l’encenguera, aquell autor voldria ser jo. 
Això mateix, voldria ser jo l’escriptor amb qui topes per atzar, que ha ficat les seues pàgines dins els naixents sentiments de justícia que formen el caràcter d’un jove ciutadà.
D’aquesta manera introduïsc tan bé com puc l’acusació contra mi: instigació.
Instigar un sentiment de justícia, que ja existeix, però que encara no ha trobat els mots per a ser dit i per a ser reconegut.




Amb la lectura habitual de l'Aleida d'un dels contes que forma part del llibre, "Cruïlles", vam donar per tancat l'acte. No sense un cuquet de nostàlgia ja avançada. Tenim encara cites pendents per aquelles terres.

Fotografies: Elena Giménez

10 comentaris:

  1. Fas una bella feina Eduard. Excursions literàries a belles ciutats, com, en el cas que expliques avui, Tortosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Xavier, però es tracta d'una feina que mai no em cansa, me´s aviat em revifa. I sé que m'entens.

      Elimina
  2. que sigui el primer de molts llibres. Felicitats

    ResponElimina
  3. que sigui el primer de molts llibres. Felicitats

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Jesús. De moment, ja a la "cuina" el llibre amb 32 bloguers més, "Quedem al Zurich?" -entre ells, el Xavier que comenta just a dalt-.

      Elimina
  4. Eduard, adopta'm i anirem a presentar los teus llibres on vulgos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ignasi, jo guanyaria un fill, però les teves filles perdrien un pare...

      Elimina
    2. Lo perdrien només lo cap de setmana, homeeeee

      Elimina
    3. Lo perdrien només lo cap de setmana, homeeeee

      Elimina
  5. Aquests itineraris són l'arrel de nous llibres. Endavant.

    ResponElimina