2/12/19

PRESENTACIÓ DE "EL RASTRE DEL PENITENT"

Després d'haver-la suspès en la data programada feia mesos i que va coincidir en les jornades més actives de mobilització per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics, vam poder efectuar finalment el dilluns de la setmana passada, dia 25 de novembre, la presentació del llibre "El rastre del penitent", a l'escenari previst de la sala Hortensi Güell del Centre de Lectura de Reus.

Em va acompanyar en aquesta ocasió, i també tal com era la idea inicial, Josep Baiges, que va fer una exquisida presentació amb el seu reconegudíssim talent professional, però que també va saber contagiar de l'emoció especial de l'acte als assistents, una emoció que en bona part que es basa en la seva ja antiga relació amb l'Anna Amill. Ella va ser la meva segona acompanyant i veritable protagonista del llibre, juntament amb la seva família, per conservar i perseguir la memòria oblidada de son pare, aquest penitent Josep Amill que és el personatge central però sempre esquiu del llibre.

L'Anna, embargada per l'emoció i amb una afecció severa de la veu, va saber tanmateix transmetre aquesta mateixa emoció i la seva profunda implicació en una història que li pertany per molts motius, i que jo he intentat transmetre de la manera més transparent i directa. Certament, per fer-ho he recorregut a la ficcionalització de la recerca que ens ha ocupat més de tres anys per concloure en aquest llibre que ja és ara en mans del lector. Un llibre que, més que una novel·la, és un relat on la figura meva i la d'altres que m'han ajudat, s'oculta en uns personatges de ficció, però que recorre amb un intent total de rigor i honestedat la vida misteriosa, aventurera, i també plena de llums i ombres, de Josep Amill. La seva vida i el seu tràgic final dins el cruel aparell repressor de l'Estat franquista.

Emotivitat a flor de pell en l'acte que, com no, també va saber escampar l'Antònia Farré amb la seva impagable lectura d'uns fragments del llibre.

A tots ells, moltes gràcies. Al Centre de Lectura, a la seva biblioteca, als editors Miquel Horrach i Josep M. Pijuan d'Ifeelbook que també em van acompanyar en l'acte, i a tots els assistents que van desbordar la capacitat de la sala.

Els demano disculpes a tots ells per aquest fet i per l'error de la distribuïdora que no va fer arribar els llibres encarregats, però en poques setmanes tindrem ocasió de noves presentacions i de nous contactes amb les persones que es vulguin apropar a aquest rastre que entre tots hem seguit.I que encara queda obert, perquè això, sens dubte, no és una història tancada.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada