21/5/07

A PROPÒSIT DE "RETRATO DE UNA OBSESIÓN"

Vaig veure dissabte la pel·lícula (1) sobre la Diane Arbus que des de l’any passat, quan vaig busejar en la seva vida, esperava. Les crítiques eren destructives. I vaig veure que amb raó. Tot i que no pretén ser una biografia, com així ho diu al principi, sí es declara inspirada en la biografia més o menys oficial que va publicar fa anys Patricia Bosworth, i es pretén de manera ampulosa un homenatge a la genial fotògrafa. Res. Un despropòsit total. Una fantasia d’una fatuïtat inversemblant i carrinclona. Del món de la Diane tan lluny com un ou ferrat d’una castanya. Vorejant el ridícul en el millor moment, francament ridícula en molts moments, ni la Kidman ho salva. Només el principi i al final, quan segueix un dels móns habituals de la Diane Arbus, en un camp nudista, s’aproxima a la realitat, o almenys ho fa amb gràcia i humor. També val la pena la música.

Diana (en grec Artemis). Filla de Leto i Júpiter, i germana bessona d'Apolo, Diana és la deessa dels llocs i els animals salvatges, personifica la Lluna i simbolitza la castedat. Com a deessa guerrera apareix sempre armada amb llança, casc i un escut rodó. Diana té el poder de petrificar a qualsevol que la miri.

1. Retrato de una obsesión (Fur: An imaginary portrait of Diane Arbus) Dirigida por: Steven ShainbergIntérpretes: Nicole Kidman, Robert Downer jr, Ty Burrell, Harris Yulin. Producción: EE.UU., 2006 Duración: 122 min. Estrenada en España en mayo de 2007.


1 comentari:

  1. Una amiga pintora ens va regalar no fa gaire a mi i a la meua dona un dibuix de Diana, la deessa, i el tenim dalt d'un moble on guardem els cassets i els discs de cedés, i la veritat és que no sabia fins a quin punt la deessa és una mica la representació de la nostra Verge o la que prové la casa de diners i menjar.
    Jo per si de cas la hi tinc.
    Una casualitat que el primer dels articles al qui hi he anat hi parlara.

    Vicent

    ResponElimina