26/5/07

MERCAT DE L'ART


Llegeixo a la premsa que un Rothko va ser venut en una subhasta al Sotheby's el passat dia 15 de maig, per gairebé 54 milions d'euros, batent un rècord per a una obra del segle XX en el món de les subhastes, si bé encara lluny del 103 milions que un milionari mexicà sembla haver pagat per un Jackson Pollock.

Mark Rothko,pintor americà d'origen lituà, va tenir ja bastant d'èxit en vida, amb les seves combinacions de colors més aviat poc elaborades, però segurament no va somniar amb fer-se amb un grapat tan gros de bitllets d'una sola tacada.

Vejam: a quant li sotiria el preu treball/hora a Rothko per un treball com aquest, que, francament, semblava tenir ja apamat? Menyspreant el preu de la pintura(bàsicament tres colors) i el llenç, encara ens queden 154 quilos a repartir entre... posem un mes de treball? (siguem una mica prudents). Un treballador mitjà treballaria 160 h en aquest mes, per tant, a Rothko, si ningú no li descomptés cap percentatge per gestionar la seva obra dins el mercat, cosa certament impensable, l'hora de feina li sortiria remunerada per prop d'1 milió. Lluny del salari mínim interprofessional, oi?

El cas és que Rothko no ha vist aquests calers, ni de lluny. Aquest quadre el va pintar el 1950 i el va comprar David Rockefeller, el mateix que l'ha venut ara, el 1960, per menys de 7.400 euros.

Bon marge per al milionari, que assegura, però, que destinarà el benefici a obres de caritat.

Podem deixar a Rothko en pau, doncs, lluny de la polèmica que en vida el va acusar de mercantilitzar el seu art, i que el va conduir a postures pròpies de l'artista maleït que , curiosament, solen reportar bones cotitzacions en el mercat de l'art, especialment si l'artista maleït s'acaba tallant les venes, com en el cas de Rothko. Tot i que els beneficis no acabin, evidentment, a les seves maleïdes butxaques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada