23/11/14

INTERSECCIONS A TARRAGONA

Rosa Marrugat presenta el Miquel Horrach, un servidor
 i l'Olga Xirinacs / Fotografia: Aleida López
Dijous passat vam presentar "Interseccions" a Tarragona. És la quarta que hem realizat, amb els amics de l'editorial Ifeelbook, Josep M. Pijuan i Miquel Horrach,  i la meva filla Aleida com a col·laboradora fidel. En aquesta ocasió vaig tenir l'honor immens de comptar amb la presència i la intervenció d'una acompanyant de luxe, la gran escriptora tarragonina Olga Xirinacs.

Fotografia: Aleida López
La connexió blogaire, que és tan essencial en la gènesi del llibre com en les presentacions, m'havia fet atrevir-me proposar-li  a l'Olga  que fes ella l'explicació del contingut del llibre, i la connexió, un cop més, no em va fallar. Una de les coses que més he d'agrair a aquesta petita aventura que ha estat publicar "Interseccions" és la d'haver pogut conèixer gent de la talla dels meus editors, Miquel, Josep Maria i Enric, o una literata de la magnitud de l'Olga Xirinacs, que va demostrar a més la seva generositat i senzillesa accedint de tan bon grat a perdre unes hores del seu valuós temps llegint el meu llibre i presentant-lo en públic a la seva ciutat. I a una llibreria de tant recorregut i prestigi com La Rambla, una de les històriques que contra vent i marea es mantenen com a punt de referència d'activitat literària a la capital del Tarragonès.

Fotografia: Aleida López
L'acte es va realitzar a l'espai interior de la llibreria, un espai que en paraules de l'Olga remet a les rebotigues on es conspirava en els temps en què reivindicar la cultura catalana per si sol suposava un acte de resistència... Bé, potser avui encara és així: tant la cultura com la nostra condició nacional sembla que han de debatre's contínuament contra poderosos enemics. Gent com Ramon Marrugat, el llibreter fundador, amb el qual vam tenir la sort de poder comptar en el nostre acte de presentació, com els seus fills, Ramon i Rosa, que continuen la seva tasca, em fan ser, malgrat tot, optimista i creure en el futur de la literatura en general, i de la catalana en particular. A ells, el meu sincer homenatge.

Després de la intervenció de l'Olga, que va exposar amb la seva claredat i precisió admirables el contingut del llibre, vaig fer la meva habitual explicació de la gènesi dels relats i la justificació d'aquesta mania meva d'aportar més material fictici al virtualment infinit cabal de narrativa ja existent. En acabat, Miquel Horrach va oferir una breu presentació de la trajectòria de l'editorial, encara curta però exemplarment intensa, i l'Aleida va llegir el relat "Cruïlles", potser el que millor resumeix el caràcter del conjunt.

Fotografia: Elena Giménez
Finalment, vaig tenir el plaer de mantenir un col·loqui amb els assistents: bons amics, col·legues, coneguts i d'altres desconeguts. A tots ells, el meu profund agraïment per haver contribuït a arrodonir una jornada per a mi memorable, una petita conspiració cultural que vam tramar, com va dir amb el seu fi humor l'Olga, entre una de Tarragona i un de Reus. Un fet que per si sol ja és digne de comentar.




8 comentaris:

  1. En efecte, va ser un acte ple de calidesa literària, on es va demostrar, Eduard, com t'estimen els teus amics, i que així sigui per molts anys.

    ResponElimina
  2. Eduard, demà començo Interseccions, haureu de començar una gira ja no de presentació, sinó de xerradeta...!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha propostes de consolidació de jams poètiques. Potser ens hi podríem trobar. Et tindré al corrent.

      Elimina
  3. Magnífica crònica! Realment es veu un lloc molt acollidor, i a tu se't veu joiós. Felicitats, un cop més. No tens previst fer cap presentació a Amposta? Com ens poses la mel a la boca... A aquesta vindria segur :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Maijo, en falten les Terres de l'Ebre. Hi aniria encantat. Això sí, faltaria trobar una llibreria que servís de punt de venda.
      Gràcies, Maijo, una abraçada!

      Elimina
    2. A Amposta tens la llibreria "La Gavina", i segurament que la nostra biblioteca municipal organitzaria l'acte. Tenim una bibliotecària molt diligent i respont amb el nom de Joana, només t'has de posar en contacte.

      Elimina
    3. Moltes gràcies, Maijo. En prenc nota!

      Elimina
  4. coi, Eduard, has quedat ben retratat amb guitarra i barretina al blog bogardià, enhorabona company! Miram mira...

    ResponElimina